Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

610 λεξεις για την κεντρική Αθηνα, τα κτιρια της και την γειτονια από την πλατεια Βαθης ως τον σταθμο Λαρισσης.

Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στην σελιδα "Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ" · την 06.11.2011 στις 05.15 π.μ
μεταβαση στην αναρτηση:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=303425893003112&id=149801415032228

Πολλοι, παρα πολλοι, κατοικοι της Αθηνας εκτος της γενικά κακης γνωμης που έχουν για την πολη έχουν και κακιστη γνωμη για τα κτιρια (της/τους).
Οσον αφορά την κεντρική Αθηνα η αποψη μου είναι πως αδικουμε και την πολη και τα κτιρια της και πως η πραγματικοτητα είναι πολύ καλυτερη απ' οσο λεγεται.
Υπαρχουν πολλα, παρα πολλα, δυσαναλογα πολλα (σε σχέση με την επικρατουσα κακη γνωμη) κτιρια, στην κεντρική παρακμασμενη, εξαθλιωμενη Αθηνα, που είναι αξιοπροσεκτα και ενδιαφέροντα (τουλαχιστον ως οψεις που οριζουν την δημοσια εικονα της).
Για τα κτισμενα πριν τον 2ο παγκοσμιο πολεμο κτιρια υπαρχει η εντυπωση πως έχουν μείνει πολυ λιγα. Στους κεντρικους δρομους αυτό είναι αληθες αλλά στους εσωτερικους δρομους των γειτονιων δεν είναι ακριβως ετσι.
Γι' αυτά τα κτιρια η εκτιμηση ειναι γενικα θετικη με την απλουστευτικη (σχεδον δογματικη) αποψη πως περιπου "ότι είναι παλιο είναι καλο αλλά δεν είναι αρκετα πολυ". Βεβαιως η διαφυγη στο αγνωστο η εξωραϊσμενο αλλά παντως απροσιτο παρελθον είναι ένας ευκολος τροπος για να ξεφευγουμε από τις προκλησεις και δοκιμασιες του παροντος.
Η εκτιμηση για τα κτισμενα μετα τον 2ο παγκοσμιο πολεμο κτιρια ειναι γενικα αρνητικη. Νομιζω πως σε μεγάλο βαθμο η αρνητικη εκτιμηση οφειλεται στην μεχρι προσφατα (ως το 2004 περιπου) συστηματικη δυσφημιση της πολης και διαβολη των κτιριων.

Τέλος πάντων, η επικρατουσα γνωμη για τα κτιρια (ανεξαρτητα από προσωπικες μορφολογικες προτιμησεις και, ανεξαρτητα από την αναλογια μεταξυ παλαιοτερων και νεωτερων), είναι ενας από τους βασικους παραγοντες που καθοριζουν την ελκυστικοτητα μιας περιοχης και επομενως το παρον και το μέλλον της.

Οσοι θεωρουν την κεντρική πολη σαν δικο τους χωρο ζωης και δρασης (που θα μπορουσε να πλεονεκτει εναντι των περισσοτερων προαστιων) οφειλουν να ξεπερνουν τις προκαταληψεις που έχουν εμπεδωσει η δυσφημιση και η διαβολη για την πολη και τα κτιρια της και (οφειλουν) να αναζητουν με καλη διαθεση την πραγματικοτητα περα από την παρακμη, την εξαθλιωση, την βρωμια, την ανομια.

Επι σαραντα χρόνια (και περισσοτερο) η κεντρική Αθηνα μεθοδικα θυσιασθηκε από την κρατικη εξουσια προκειμενου να στηριχθει η οικοδομικη δραστηριοτητα (η λοκομοτιβα της οικονομιας όπως ανοητως λεγοταν μεχρι προσφατα) με αναγερση νεων κτιριων στα μικρο/μεσο-αστικα προαστια του "πανταχοθεν ελευθερου οικοδομικου συστηματος" που εξαπλωθηκαν σε ολο το λεκανοπεδιο (και περα από αυτό) κανοντας την Αθηνα μια δυσλειτουργικη και αντιπαραγωγικη μεγαλουπολη.

Με την οικονομικη κριση τεθηκε βιαιο τελος στην πολιτικη της μεγεθυνσης (όχι αναπτυξης) της οικονομιας με αυξηση της καταναλωσης και τερματισθηκε εξ ισου βιαια η οικοδομικη δραστηριοτητα. Προβαλλονται, εξ αναγκης, τωρα σιγα σιγα από την κρατικη εξουσία (βλεπε και το σχεδιο νομου ΡΣΑ  Αθηνας / Αττικης 2021) τα θετικα χαρακτηριστικα που έχουν η "κεντρικοτητα" και η "συνεκτικη πολη".
Τωρα, που μεθοδευεται (σωστα) η καθοδηγηση της κοινης γνωμης ώστε να γινει ευμενης για την κεντρική - συνεκτικη πολη και η οκονομικη στενοτητα στρεφει το ενδιαφέρον του κοσμου σε παλια κτιρια, τωρα, πολλοι θα είναι προθυμοτεροι να αναθεωρησουν την γνωμη τους, να ξεπερασουν προκαταληψεις, να δουν με καλη διαθεση την πραγματικοτητα.

Μια από τις παλαιοτερες και ακμαιες μεχρι την αρχη της δεκαετιας του 1960 γειτονιες της κεντρικης Αθηνας (για την οποια εχω προσωπικο ενδιαφέρον και της οποιας η καταντια με καταθλιβει πολλα χρόνια τωρα), είναι η περικλειομενη από τις οδους  Λιοσιων, Μαρνη - Καρολου, Θ. Δηληγιαννη και Ν. Μεταξα στο τριγωνο που οριζουν η πλατεια Βαθης, η πλατεια Καραϊσκακη και, το συγκροτημα των σταθμων Λαρισσης - Πελοποννησου μαζι με τον υπο διαμορφωση εκει μεγάλο υπαιθριο δημοσιο χωρο.
Την πραγματικοτητα λοιπον για τον αορατο ακόμη κτιριακο πλουτο (στους πολλους που προσπερνουν η παραβλεπουν την, τωρα, κακοφημη αυτή περιοχη) θα προβαλω με αναρτησεις φωτογραφιων κτιριων των 19ου και 20ου αιωνων σε αλμπουμ της σελιδας με τιτλο "από την πλατεια Βαθης ως τον σταθμο Λαρισσης" και ελπίζω αλλοι να κανουν το ιδιο και για αλλες γειτονιες της κεντρικης Αθηνας.