Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αν βγουμε απο το ευρω; Ε, και; (3η ομαδα σημειωσεων)


Στην Miranda Xafa αρέσει ένας σύνδεσμος.


Ότι το τραπεζικό σύστημα θα κρατικοποιηθεί είναι δεδομένο. Αν το κούρεμα θα είναι άνω του 30%, τότε θα κρατικοποιηθούν όλες οι τράπεζες. Και το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα διορίσει τις νέες διοικήσεις! Ο κ. Βενιζέλος ή ο διάδοχος του κ. Τρισέ; Οι αρχάγ...

  • Αρέσει σε 3 άτομα.

    • Γιαννης Λιναρδακης απο που προκυπτει πως εξοδος απο το ευρω σημαινει πως αποδεσμευεται η ελλαδα απο τον ελεγχο της τροϊκα;
      καταργειται η δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων;
      εννοει ο κ. Μαυριδης πως οι τραπεζες θα κρατικοποιηθουν με ελληνικα κεφαλαια; απο που; και ποιος θα τις θεωρει φερεγγυες αν τα κεφαλαια τους δεν εχουν στσθερη σχεση με το ευρω;
      απο που προκυπτει πως θα ειναι υπο τον απολυτο ελεγχο των Αθυηνω;
      Η ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ αφου με τα παροντα δεδομενα ειναι αδυνατη η εξοφληση τους
      υπαρχει αλλος τροπος εκτος της εξοδου απο το ευρω για να γινει αυτο;
      αν υπαρχει γατι δεν μας τον λεει καποιος;;;;

      10 Οκτώβριος στις 10:53 π.μ. · 

    • Miranda Xafa Aποδεσμεύεται μόνο με άτακτη χρεοκοπία, όπως προτείνει ο Ρουμπίνι. Αξίζει όμως να διαβάσετε την απάντηση του Domingo Cavallo στην χθεσινή "K": http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_09/10/2011_458774

      news.kathimerini.gr
      Το παρόν κείμενο αποτελεί απάντηση στο άρθρο που δημοσίευσε ο Νουριέλ Ρουμπινί σ...Δείτε περισσότερα
      10 Οκτώβριος στις 11:18 π.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας.
      όμως:
      Το αρθρο του κ. Μαυριδη αναφεροταν σε εξοδο της Ελλαδας από το ευρω χωρις συνδεση με την (επισημη) μορφη της χρεοκοπιας, ενώ, το αρθρο του κ. Domingo Cavallo αναφερεται (με πολλα κενα και ασαφειες που επιτρεπουν αμφιβολιες για τις εκτιμησεις του) στις συνεπειες ατακτης χεροκοπιας της τελειως διαφορετικης περιπτωσης της Αργεντινης.

      Αλλα σεις γραψατε ότι η Ελλαδα "Aποδεσμεύεται μόνο με άτακτη χρεοκοπία" (συμπεραινω εννοειτε από τον ελεγχο της τροϊκα και την δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων).
      και ερωτω:
      εξοδος από το ευρω = ατακτη χρεοκοπια;
      γιατί:
      1) αν ναι τοτε έχει καποιο μικρο ενδιαφέρον η περιπτωση της Αργεντινης, αν και όλα τα μεγεθη της όπως τα γραφει ο κ. Domingo Cavallo (έκταση, πληθυσμος, εξωτερικό δημοσιο και ιδιωτικο χρεος, παραγωγικη αυταρκεια, εξαγωγικος προσανατολισμος της οικονομιας, διεθνης συγκυρια, ανταγωνιστριες χωρες) είναι παντελως ασχετα προς τα μεγεθη της Ελλαδας.
      2) αν όχι τοτε σε τι μας αφορα η περιπτωση της Αργεντινης, αν δεν είναι απλα ο κακος μπαμπουλας για να φοβομαστε; (αφου χωρις ατακτη χρεοκοπια ο αυστηρος διεθνης ελεγχος της Ελληνικης οικονομιας θα συνεχισθει;).

      Σημειωνω πως (τα αφελη ισως ερωτηματα μου, και υπαρχουν και πολλα αλλά σχετικα) εμειναν αναπαντητα.

      κ. Ξαφα από τους τεχνοκρατες όπως εσεις (που είναι η τελευταία μας ελπιδα για σωτηρια) ζητουμε σαφηνεια, γιατί στις μπερδεμενες κουβεντες οι (ελληνες) πολιτικοι είναι αξεπεραστοι.

      10 Οκτώβριος στις 11:46 μ.μ. · 

    • Miranda Xafa Σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει στάση πληρωμών μονομερώς, δηλ. χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές (=άτακτη χρεοκοπία), τότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη διότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες. Θ χρειαστεί επομένως η Ελλάδα να τυπώσει νέο χρήμα (=δραχμές) για να λειτουργήσει η οικονομία. Αυτό το σενάριο είναι εντελώς παρόμοιο με αυτό της Αργεντινής.
      11 Οκτώβριος στις 9:38 π.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης το ερωτημα ετεθη με αφορμη το αρθρο του κ. Μαυριδη που αναρτησατε.

      το αρθρο αναφεροταν σε εξοδο της Ελλαδας από το ευρω χωρις συνδεση με την (επισημη) μορφη της χρεοκοπιας.
      αντικαθιστω το = με ~> (επεται / συνεπαγεται) για να ειναι σαφεστερο το ερωτημα.
      εξοδος από το ευρω ~> ατακτη χρεοκοπια;

      ειναι προφανες πως δεν προκειται για μαθηματικη αμφιδρομη ισοτητα αλλα ιστορικη μονοδρομη συνεπεια και υπο την νεα διατυπωση:
      {εξοδος από το ευρω ~> ατακτη χρεοκοπια} ειναι διαφορετικη σχεση απο το:
      { ατακτη χρεοκοπια ~> εξοδος από το ευρω}
      η απαντηση σας (για την οποια σας ευχαριστω) αφορα αυτη την δευτερη σχεση.

      12 Οκτώβριος στις 12:05 π.μ. · 

    • Miranda Xafa Σωτά. Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, διότι έξοδος από την Ευρωζώνη σημαίνει υποτίμηση. Η υποτίμηση θα αυξήσει τον λόγο χρέους (σε ευρώ) προς ΑΕΠ (σε δραχμές) και θα οδηγήσει σε άμεση χρεοκοπία. Το δημόσιο χρέος ήδη δεν είναι βιώσιμο, πόσο μάλλον αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.
      12 Οκτώβριος στις 12:56 μ.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης Συγγνωμη που θα επιμεινω αλλά εμεις οι πολιτες πρέπει από αξιοπιστα προσωπα, όπως εσεις, να καταλαβουμε όλη την κατασταση και τα όλα ενδεχομενα.
      αντιγραφω από το αρθρο του την βασικη διαπιστωση του κ. Domingo Cavallo.
      "Η έξοδος από το ευρώ το μόνο που θα πετύχει είναι να δώσει στην κυβέρνηση και στις συντεχνίες τη δικαιολογία να χρηματοδοτούν τα ελλείμματά τους μέσω του πληθωρισμού και να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα με τις υποτιμήσεις αντί με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
      Αλλά από τις απαντησεις σας εμαθα πως αν η χρεοκοπια δεν είναι ατακτη η ελλαδα δεν αποδεσμευεται απο τον ελεγχο της τροϊκα και δεν καταργειται η δανειακη συμβαση μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και των ξενων δανειστων.
      απ΄ότι φαινεται οι ευρωπαιοι δεν θα επιτρεψουν την ατακτη χρεοκοπια της ελλαδας, ο διεθνης δημοσιονομικος ελεγχος και οι πιεσεις για μεταρρυθμισεις θα συνεχισθουν (και ηδη τιθενται τα πλαισια για ασφυκτικους ελεγχους και πιεσεις) αρα οι φοβοι το κ. Domingo Cavallo είναι αβασιμοι.

      Μετα από αυτά μπορώ να σας εκθεσω τις αποριες μου που αν θελετε τις απαντατε.

      Οι περισσοτεροι, προς το παρον, ασχολουνται με το εξωτερικό δημοσιο χρεος παραβλεποντας τα προβληματα με τα εσωτερικα χρεη.

      Διαβαζω όμως πως υπαρχουν:
      300 δις ευρω χρεη ιδιωτων (προσωπων και επιχειρησεων) προς τις τραπεζες
      450 δις ευρω αναλογιστικο ελειμα των ασφαλιστικων ταμειων
      Προσθετω πως υπαρχουν και:
      αγνωστο ποσα ανοιχτα η μεταχρονολογημενα χρεη μεταξυ ιδιωτων
      (και ασφαλιστικων εταιρειών προς ιδιωτες ασφαλισμενους)

      Πως θα εξοφληθουν τα εντος της Ελλαδας χρεη χωρις υποτιμημενο αρχικα, διολισθαινον κατοπιν και κατά καποιο τροπο πληθωριστικο εθνικο νομισμα;
      από πού θα βρεθουν τα χρηματα;

      Με υποτιμημενη την συνολικη αξια της εργασιας (μειωσεις αμοιβων και τουλαχιστον τριπλασιασμος της καταγραφομενης η μη ανεργιας, αυξηση της φορολογιας).
      Με μειωμενα η εκμηδενισμενα τα επιχειρηματικα κερδη.
      Με υποτιμημενη την συνολικη αξια της περιουσιας αλλά και ανυπαρκτη αγορα ακινητων.
      Με εξωφρενικη αυξηση των τακτικων η εκτακτων αμεσων και εμμεσων φορων, επιβολη κρατησεων (αλληλεγυης;) υπερ τριτων στην πηγη των εισοδηματων.
      Παραλειπω την μειωση των συνταξεων και των αμεσων η εμμεσων κοινωνικων παροχων.

      Αν παυσει (που όπως παει το πραγμα θα παυσει) όχι μόνο η εξυπηρέτηση χρεων αλλά και η διενεργεια συναλλαγων (από ελλειψη εμπιστοσυνης μεταξυ των συναλλασσομενων) αυτή δεν θα είναι η απολυτη χρεοκοπια;

      Η αυξηση του λογου χρεους σε ευρω προς ΑΕΠ σε νέο εθνικο νομισμα δεν μπορει να συγκρατηθει;
      Αν το νέο υποτιμημενο, διολισθαινον πληθωριστικο νομισμα χρησιμοποιθει για αυξηση του ΑΕΠ;
      Αν ακολουθηθει μια προσεκτικη πολιτικη νομισματικης ισοτιμιας;

      13 Οκτώβριος στις 4:09 π.μ. · 

    • Grigorios Papaioannou Κ. Λιναρδακη, απορω που δινεις τοση βαση στα λεγομενα του μαυριδη...δημοσιογραφος ειναι ο ανθρωπος...
      14 Οκτώβριος στις 7:09 μ.μ. · 

    • Γιαννης Λιναρδακης ‎@ Grigorios Papaioannou: δεν δινω καμια βαση στα γραφομενα απο τον κ. Μαυριδη.
      με αφορμη το κειμενο του (που επελεξε απο τον σωρο των κειμενων η κ. Ξαφα για να το αναρτησει στον τοιχο της), προσπαθησα να εκμαιευσω μερικες δικες της απαντησεις αυτες με ενδιαφερουν και οχι το κειμενο του κ. Μαυριδη.
      δεν το πετυχα. τι να γινει; καταλαβαινω πως θα εχει πολλες αλλες σημαντικες φροντιδες. και ετσι θα μεινω στην αγνοια.

      14 Οκτώβριος στις 10:00 μ.μ. ·