Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

οδος Λενορμαν



1.  Η οδος Λενορμαν στο τμημα της απο την οδο Παλαμιδιου ως την οδο Τριπολεως ειναι μονοδρομημενη με τρεις λωριδες απο Κηφισο προς Μεταξουργειο και με μια λεωφορειολωριδα αντιθετης κυκλοφοριας (απο Μεταξουργειο προς Κηφισο). Η κυκλοφορια των λοιπων  (πλην λεωφορειων) οχηματων (απο Μεταξουργειο προς Κηφισο) γινεται απο τις στενες τοπικες οδους Παλαμιδιου, Πετρας, Τριπολεως στις οποιες, οπως ειναι λογικο, επιτρεπεται και το παρκαρισμα.
Επειδη δυο λωριδες ανα κατευθυνση ειναι υπερεπαρκεις για την υπαρχουσα κυκλοφορια η περιεργη αυτη ρυθμιση δυσκολευει αντι να ευκολυνει την διαδρομη απο Μεταξουργειο προς Κηφισο.
Η λεωφορος Αχιλεως στην οποια καταληγει η οδος Λενορμαν λογω των συνδεσεων της με το υπολοιπο οδικο δυκτυο ειναι αδυνατο να παραλαβει (μελλοντικα) μεγαλυτερο απο τον σημερινο εισερχομενο κυκλοφοριακο φορτο επομενως η ρυθμιση δεν φαινεται να αφορα μελλοντικη κατασταση.
Απο τα παραπανω συμπεραινω πως η μεσω των οδων Παλαμιδιου, Πετρας, Τριπολεως παρακαμψη της οδου Λενορμαν δεν εξυπηρετει κυκλοφοριακες αναγκες.
Αναρωτιεμαι αν υπαρχει καποιος να εξηγησει τους λογους αυτης της ρυθμισης και (αν ειναι αδικαιολογητη) να την αλλαξει.

2.  Η οδος Λενορμαν τα τελευταια χρονια εχει εξελιχθει σε εναν πολυ ενδιαφεροντα οδικο αξονα.
Η απο βορεια-βορειοδυτικα προς νοτια-νοτιοανατολικα κατευθυνση της εξασφαλιζει παντα ευχαριστο φωτισμο ενω η οριζοντιοτητα του εδαφους και το επαρκες πλατος της επιτρεπουν στα οχηματα να κινουνται χωρις καθυστερησεις, καυσαερια, θορυβο.
Αρκετα παροδια κτιρια (με τασεις αυξησεως) ειναι αξιολογα χωρις εκκεντρικοτητες η υπερβολες. Το ανακαινισμενο κτιριο του καπνεργοστασιου / βιβλιοθηκης με την νεα χρηση αλλα και με τον ογκο του συνεισεφερε και ενα σημαντικο υπερτοπικο πολιτιστικο σημειο αναφορας.


3. Τελος και κυριως η οδος Λενορμαν ειναι η μοναδικη μεγαλου μηκους λεωφορος της Αθηνας που διατηρωντας απο την αρχη μεχρι το τελος της σε ολα τα σημεια τον αστικο χαρακτηρα της ξεκινα απο το κεντρο ακριβως της πολης διασχιζει τις πειο πυκνοδομημενες δυτικες περιοχες του λεκανοπεδιου και καταληγει ως μια αντιληπτικη, λειτουργικη, αισθητικη ενοτητα στο εκτος πολεως βουνο (Ποικιλο ορος) (μεσω της προεκτασης της ως οδοι Εθναρχου Μακαριου, Παναγη Τσαλδαρη, Αναπαυσεως, Αγιου Ιεροθεου, και η Αιγλης/Ιωαννινων-Δημητροκαλη η Σικαγου, Περικλεους Θεοκλητου, Πλουτωνος).
Νομιζω πως θα αξιζε ο αστικος εξοπλισμος, η φυτευση και η σημανση να επισημαινουν και να αναδεικνυουν την ιδιομορφια αυτου του αστικου δρομου που ως μια ενοτητα συνδεει απ΄ευθειας κεντρο της πολης με το εκτος πολεως βουνο. Την αντιληψη της ενοτητας θα βοηθουσε η μια και μοναδικη ονομασια του δρομου απο το Μεταξουργειο μεχρι την οδο Θηβων αν οχι μεχρι την οδο Σικαγου .

Σημειωση εκτος κειμενου. [αντιγραφω απο καπου (που;) απο το internet]
Ο Κώστας Χατζιώτης [στο Γειτονιές της παλιάς Αθήνας, το Μεταξουργείο (Κολωνός και Ακαδημία Πλάτωνος), εκδ. Δήμος Αθηναίων – Πολιτισμικός Οργανισμός, 2005, σελ. 58] γράφει για το παρελθον της οδου Λένορμαν:
«Καθώς ο μεγάλος αυτός δρόμος οδηγούσε έξω από την πόλη, προς το προάστιο της Κολοκυνθούς [Ακαδημία Πλάτωνος], παρουσίαζε πάντοτε μεγάλην κίνηση. Κατ’ αρχήν, κάθε πρωί, πριν ακόμη ξημερώσει, η Λένορμαν υποδεχόταν τους ουλαμούς των κυρ-Μέντιων, που κουβαλούσαν […] όλα τα νωπά προϊόντα που κατευθύνονταν από τα περιβόλια του Μενιδίου και της Κολοκυνθούς προς την αγορά της Αθήνας. Η καθημερινή αυτή παρέλαση ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και έδινε […] ένα ιδιαίτερο χρώμα και ζωντάνια στην Λένορμαν […] Υπήρχε, όμως, και μια άλλη παρέλαση, όχι καθημερινή. Επραγματοποιείτο μόνο στις μεγάλες εορτές, όταν οι Αθηναίοι εσυνήθιζαν να επισκέπτονται τις εξοχές. Η Κολοκυνθού ήταν μία από τις αγαπημένες εξοχές των Αθηναίων».
.
αναρτηθηκε στον τοιχο της ομαδας "Καθε Σαββατο στην Αθηνα" στις 03.03.2012
συνδεσμος στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=284187788321029&set=o.107446506033882&type=3
Το σημειωμα αυτο αναρτηθηκε στο αλμπουμ "σημειωματα για την Αθηνα" του Γιαννης Λιναρδακης στο facebook την 15.03.2012 
μεταβαση στην αναρτηση:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=291977584208716&set=a.291783384228136.66675.100001894299391&type=3