Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

γενικες διοικησεις (σχολιο στο ν.σ. για τον Καλλικρατη)


Ομολογω πως δεν ηξερα ότι υπαρχουν Γενικες Διοικησεις στο Ελληνικο κρατος.
Νομιζα πως ηταν ενας πεπαλαιωμενος ορος που αφορουσε την προσωρινη, η εκτακτη διοικηση νεων η υπο μελλοντικη ενσωματωση στο κρατος περιοχων.
Φαινεται όμως πως για τους λογους που αναφερονται στις παραγραφους 101 και 104 του αρθρου για τις Γενικες Διοικησεις πρεπει να υπαρχουν.
Δεν καταλαβαινω όμως γιατι πρεπει να εχουν τοπικη στην περιοχη αρμοδιοτητας τους εδρα.
Εφ οσον θα αποτελουν βραχιονες της κεντρικης διοικησης, υπηρεσιες με αντικειμενα που αντιστοιχουν σε πολλα υπουργεια με σκοπο τον κεντρικο ελεγχο των περιφερειων και των δημων φαινεται καλυτερη η χωρικη διασπαση εντος της υπηρεσιας αντι της χωρικης διασπασης μεταξυ των υπηρεσιων.
Δηλαδη καλυτερα ο Γενικος Διοικητης με τον κυριο πυρηνα των υπηρεσιων του να εδρευει στην Αθηνα και να εχει αποκεντρωμενα υπηρεσιακα γραφεια η παραρτηματα παρα ολη η υπηρεσια να εδρευει στην περιοχη της αρμοδιοτητας της.
Οι παραπανω αποψεις διατυπωνονται με την σκεψη πως αν ισως ειναι χρησιμος ο συνδυασμενος και ολοκληρωμενος ενιαιος συντονισμος της διαχειρησης των περιφερειων από μερους της κεντρικης κυβερνησης σιγουρα είναι βλαβερη η χωρικη διασπαση των κεντρων ισχυος (όπως είναι τα υπουργεια και θα είναι οι γενικες διοικησεις).
Σε συνδυασμο με το σχολιο μου της 22-01-2010 {στο: Α΄ μερος. Η θεμελιωση της περιφεριακης αυτοδιοικησης. - 1. Αξιολογηση υπαρχουσας καταστασης} για συσταση τριων Περιφερειακων Αυτοδιοικησεων νομιζω πως και οι Γενικες Διοικησεις πρεπει να είναι τρεις με αντιστοιχα προς τις Περιφερειακες Αυτοδιοικησεις ορια.
Αν καταλαβα από την παραγραφο 104 {του αρθρου 1. Γενικες Διοικησεις στο: Γ΄ μερος. Η θεμελιωση των γενικων διοικησεων στην αποκεντρωμενη  κρατικη διοικηση} οι αποδιδομενες στις Γενικες Διοικησεις αρμοδιοτητες είναι τετοιες που ο Γενικος Διοικητης δεν μπορει να ειναι δημοσιος υπαλληλος (οπως προβλεπεται στην παραγραφο 103), θα ειναι μαλλον υπερυπουργος επικρατειας.